به دندانپزشکی خوش آمدید! می توانید ابزارک ها را در اینجا قرار دهید.

درمان پوسیدگی دندان

درمان پوسیدگی دندان

مقدمه

سلام به شما همراهان عزیز درمانگاه قرچک؛ در این مقاله می خواهیم به پوسیدگی دندان و درمان آن بپردازیم. امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان مفید و کاربردی باشد. همچنین شما عزیزان می توانید برای گرفتن مشاوره رایگان بابت دندان هایتان با کارشناسان و دنداپزشکان درمانگاه شبانه روزی دندانپزشکی برلیان قرچک در ارتباط باشید.

مهم‌ترین عامل هر  پوسیدگی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می‌باشد. بنابراین اگر می خواهید دندان های سالمی داشته باشید حتما باید با بهداشت دهان و دندان های خود بیشتر آشنا شوید.

پوسیدگی دندان

نشانه‌های پوسیدگی دندان

اگر به هر دلیلی یکی از نشانه های زیر را در دندان هایتان مشاهده کردید، احتمال پوسیدگی دندان هایتان را در نظر بگیرید:

    1. تغییر رنگ مینای دندان در محل پوسیدگی (قهوه‌ای یا سیاه‌رنگ شدن)
    2. سوراخ شدن مینای دندان در محل پوسیدگی
    3. حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد یا گرم،ترش یا شیرین
    4. حساس بودن یا درد گرفتن دندان وقتی‌که دندان‌ها را روی‌هم فشار می دهید
    5. همچنین بوی بد دهان
    6. و…

همگی از نشانه‌های پوسیدگی دندان محسوب می‌شوند.

مراحل درمان پوسیدگی دندان

همچنین کمبود ویتامین‌هایی مانند A،C، D  و کمبود مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر در تغذیه فرد، سبب پوسیدگی و بروز نقایصی در رشد و نمو دندان‌ها می‌گردند.

بهداشت دهان و دندان

عوامل مؤثر در پوسیدگی دندان

  1. سن
  2. جنسیت
  3. شغل
  4. اختلالات روانی
  5. تغذیه
  6. شرایط جغرافیایی
  7. و برخی بیماری‌های ژنتیکی در آن مؤثرند.

سن یکی از عوامل مؤثر در پوسیدگی دندان به شمار می‌رود به‌طوری‌که این عارضه در دوران طفولیت و جوانی شیوع بیشتری دارد.

جنسیت نیز در پوسیدگی دندان نقش دارد به‌صورتی‌که در شرایط اجتماعی و اقتصادی یکسان، بروز آن در زنان جوان نسبت به مردان همسال، بیشتر است.

درمان پوسیدگی دندان

مواد غذایی ضدپوسیدگی دندان

تغذیه مناسب در پیشگیری از بیماری‌ها نقش بسیار مهمی دارد و یک مشاوره غذایی مناسب می‌تواند از ابتلا به بیماری‌ها و مشکلاتی که از آن‌ها بی‌خبریم بسیار تأثیرگذار باشد. کیفیت مواد غذایی مصرفی و ارزش غذایی آن‌ها و درنهایت ترکیب شدن تک‌تک مواد غذایی با یکدیگر در بخش‌های مختلف بدن از قبیل دندان‌ها تأثیر دارد.

مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C مانند کیوی، توت‌فرنگی، گریپ‌فروت، هندوانه، سیب‌زمینی، سبزیجات و … همچنین مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مانند بادام، لوبیاچیتی، شیر، ماست، پنیر و همچنین پرتغال و برگ‌های سبزیجات با برگ‌های تیره همانند اسفناج، حتی گوشت‌های حیوانی و … می‌تواند در جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها تأثیرگذار باشد.

تاثیر جویدن آدامس در پوسیدگی دندان ها

جویدن آدامس سبب تمیز کردن پلاک از سطح دندان‌ها می‌شود. البته بهتر است از آدامس بدون قند استفاده شود.

امروزه در ترکیبات بعضی آدامس‌ها سدیم فلوراید، کلرهگزیدین، فسفات کلسیم و روی اضافه‌شده است که اثر ضدپوسیدگی آن را بیشتر می‌کند.

بهداشت دهان و دندان

درمان پوسیدگی دندان

درمان‌هایی که توسط دندان‌پزشک برای پوسیدگی دندان صورت می‌گیرد عبارت‌اند از:

۱- درمان پوسیدگی های تازه ایجادشده دندان

اگر پوسیدگی دندان شما تازه شروع‌شده و از مینای دندان به عاج نرسیده باشد درمان با فلوراید ممکن است مینای دندان شما را بازگرداند.

درمان فلوراید می‌تواند با افزودن فلوراید به آب و یا از طریق استفاده از خمیردندان یا دهان‌شویه حاوی فلوراید صورت گیرد. همچنین ممکن است به‌صورت مایع، ژل، فوم یا یک پوشش بر روی دندان‌ها توسط دندان‌پزشک قرارداده شود. درمان آن در این مرحله حدوداً چند دقیقه طول می‌کشد.

۲- درمان پوسیدگی با پر کردن مواد ترمیمی

برای درمان پوسیدگی دندان دندانپزشک بخشهای پوسیده دندانتان را برمی دارد و سپس محل تراش ایجاد شده را با مواد پر کننده مخصوصی، پر می کند تا قدرت و علمکرد دندان حفظ شود. پر کردن دندان برای ترمیم ترک خوردگی و شکستگیها نیز انجام می شود. همچنین برای ترمیم دندانهایی که خیلی ساییده شده اند مثلا در دندان قروچه شدید، از مواد پر کننده استفاده می شود. البته اگر خرابی دندان زیاد باشد از روکش دندان استفاده می شود.

۳- گذاشتن تاج جایگزین (روکش)

روکش دندان (dental crown) یکی از رایج ترین روش های ترمیم کردن دندان است. روکش در واقع کلاهکی شبیه به تاج دندان است که قرار است به جای تاج دندان در جویدن غذا نقشی ایفا کند به همین علت آن را تاج مصنوعی نیز میتوان نامید.

۴- درمان کانال ریشه

این درمان برای ترمیم و حفظ دندان‌هایی که به‌شدت آسیب‌دیده و عفونت کرده اند مناسب است.

در این درمان، پالپ دندان (عصب دندان) برداشته می‌شود و گاهی اوقات برای جلوگیری از رشد هرگونه عفونتی دارو در ریشه قرارداده می‌شود. سپس پالپ دندان با پرکردن کانال‌های ریشه دندان توسط ماده‌ای به نام گوتا پرکا جایگزین می‌شود.

۵- کشیدن دندان

کشیدن دندان یکی از گزینه های درمانی است که در آخرین مرحله از درمان پیشنهاد می‌شود و در شرایطی که دندان قابل ترمیم و یا درمان ریشه (عصب کشی) نباشد و یا دچار شکستگی و پوسیدگی عمیق و در شرایط ویژه ای باشد، که قابلیت درمان نداشته باشد، کشیدن دندان به عنوان یک درمان موثر صورت میگیرد.

درمان پوسیدگی دندان

اشتراک گذاری :
دیدگاه خود را بنویسید